Close
noze kuchenne

Każdy, kto staje przed zadaniem wyposażenia kuchni, zastanawia się, jak wybrać dobre noże kuchenne. Wiadomo, że podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw odpowiedni nóż to połowa sukcesu. Czy dobry nóż musi być drogi? Czy drogie noże kuchenne naprawde warte są swojej ceny? Czy warto zainwestować w podobno najlepsze japońskie noże kuchenne?

Zacznijmy od małego przeglądu noży, jakie na pewno przydadzą nam się w kuchni:

  • Noż szefa kuchni – ten uniwersalny szeroki nóż może kroić różnorodne produkty spożywcze, od cebuli po kapustę, i jest lekko zakrzywiony do kołyszącego się ruchu cięcia.
  • Nóż do obierania – mały nożyk z uchwytem mieszczącym się w dłoni, do obierania i przycinania owoców i warzyw.
  • Nóż uniwersalny – z dłuższym ostrzem niż nożyk do obierania, poradzi sobie z większością codziennych prac, takich jak krojenie papryki lub cukinii.
  • Nóż do wykrawania – ostrza różnią się długością w przypadku tego typu noża, ale nie są tak głębokie jak nóż szefa kuchni.
  • Nóż do chleba – ząbkowane ostrze o długości około 20 cm powinno wystarczyć do przecięcia świeżo upieczonego bochenka.

ANATOMIA NOŻA KUCHENNEGO

Ostrza.

Najbardzej cenione są noże kute. Kute ostrza są często cięższe i droższe niż te z produkcji matrycowej. Kucie może poprawić twardość i trwałość noża kuchennego, ale jeśli jest źle wykonane, korzyść jest znikoma.

Obszar między ostrzem a rękojeścią.

Często jest wykonany z grubszego kawałka stali. Duży zagłówek zapobiegnie przesuwaniu się palców do przodu na ostrzu, ale może utrudnić wyostrzenie ostrza do piętki.

Głownia.

Głownia noża kuchennego może mieć różny kształt w zależności od przeznaczenia.

Ząbkowane i gładkie ostrza.

Ostrość ząbkowanego ostrza jest dość spójna przez cały okres użytkowania, ponieważ nieczęsto się go ostrzy, ewentualnie na kamieniu wodnym. Ząbkowane ostrza z łatwością kroją produkty o gładkich skórkach, takich jak pomidory. Idealne są także do krojenia pieczywa. Noże o prostym ostrzu, pomimo, że szybciej tracą pierwotną ostrość, niż noże ząbkowane, są zdecydowanie łatwiejsze do naostrzenia. Na rynku dostępnych jest sporo różnych systemów ostrzących zarówno do noży stalowych, jak i ceramicznych.

Tang – trzpień noża

Jest to kontynuacja ostrza, które biegnie wewnątrz rączki. Pełen tang, w którym wypustka dociera do końca rączki zapewnia lepszą wytrzymałość, ale wydajność noża nie jest od tego zależna. Nity w rączce sugerują pełny zaczep, ale niektóre modele bez pełnych zaczepów mają nity tylko na pokaz.

 

Zaoszczędzisz sporo pieniędzy na drogich nożach kuchennych, robiąc zakupy online. Często opłaca się kupować noże kuchenne w zestawach.

 

Jaki więc powinien być dobry nóż kuchenny?

Przede wszystkim ostry i wygodny w użyciu. Waga noża i konstrukcja jego uchwytu mogą znacząco wpływać na komfort użytkowania, ale w przypadku większych ostrzy szefowie kuchni mówią o równowadze, wyważeniu. Jest to dość subiektywne, ale możesz wyczuć balans, trzymając nóż lekko w dłoni – ale wystarczająco ciasno, aby nie upuścić go – z palcem wskazującym ustawionym tuż za zagłówkiem. Przytrzymaj i zadaj sobie serię pytań:

Czy nóż szefa kuchni ma odpowiednią wagę i długość?

Wiele drogich noży jest ciężkich i łatwo jest zrównać wagę z jakością. Jednakże ciężkie noże z grubymi ostrzami są trudniejsze do cięcia twardych produktów niż lżejsze. Większość noży kucharskich ma ostrze o długości 15 cm lub 20 cm, więc wybierz długość odpowiednią dla siebie. Czy nóż szefa kuchni jest dobrze wyważony, czy też ostrze lub rączka zaciskają ręce? Walka z grawitacją ze źle wyważonym nożem może być męcząca. Idealnie: nóż nie powinien zbytnio przechylać do przodu lub do tyłu albo przewracać na boki.

Czy uchwyt jest wygodny?

Sprawdź, czy jest to odpowiednia długość dla Twojej dłoni i zastanów się, czy modne detale stylistyczne mogą sprawić, że Twoja ręka będzie szybciej się męczyć przy długotrwałym używaniu noża. Noże z rączką ze stali nierdzewnej mogą być atrakcyjne wizualnie, ale są trudniejsze do uchwycenia mokrymi dłońmi niż noże z plastikowymi lub drewnianymi uchwytami. Teksturowane uchwyty są łatwiejsze do uchwycenia niż ich gładkie odpowiedniki. Jeśli często myjesz ręce podczas gotowania, ale nie zawsze masz czas na wyschnięcie, teksturowany uchwyt może zmniejszyć ryzyko obsunięcia się dłoni i upuszczenia noża. Tutaj świetnie sprawdzają się noże z serii Global-G:

nóż global-g

 

Na koniec należy rozważyć wybór noża z osłoną tarczy na uchwycie lub podpórką na ostrzu. Pomagają one powstrzymać palce przed ześlizgnięciem się do przodu podczas siekania.

 

Dobrze naostrzony nóż wymaga mniejszego nacisku.

 

Jak przechowywać i pielęgnować noże kuchenne?

Dobrym wyborem jest przechowywanie noży w bloku lub na specjalnej listwie magnetycznej; przechowywanie noży w szufladzie, gdzie ostrza obijają się o siebie, może je szybko stępić, jesteśmy też bardziej narażeni na skaleczenie dłoni przy wyjmowaniu wybranego noża.  Nie ma sztywnych zasad dotyczących tego, jakie pokarmy powinieneś i czego nie powinno się wycinać przy pomocy poszczególnych noży – zależy to wyłącznie od Ciebie. Uważać trzeba tylko na noże ceramiczne, którymi nie wolno kroić twardych produktów. Ostrza noży ceramicznych są podatne na wyszczerbienia lub ukruszenia.

Zostaw komentarz

  • avatar image
    Jarek
    Marzec 22, 2019

    To prawda, że japońskie noże kuchenne są najlepsze. Używam od kilku lat i nigdy nie żałowałem tej inwestycji. Co więcej zaraziłem miłością do tych noży prawie całą moją rodzinę 🙂

Your name
Your email address
Website URL
Comment