Close

Cały ten zgiełk

noze kuchenne

Każdy, kto staje przed zadaniem wyposażenia kuchni, zastanawia się, jak wybrać dobre noże kuchenne. Wiadomo, że podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw odpowiedni nóż to połowa sukcesu. Czy dobry nóż musi być drogi? Czy drogie noże kuchenne naprawde warte są swojej ceny? Czy warto zainwestować w podobno najlepsze japońskie noże kuchenne?

Zacznijmy od małego przeglądu ostrzy, jakie na pewno przydadzą nam się w kuchni:

  • Noż szefa kuchni – ten uniwersalny szeroki nóż może kroić różnorodne produkty spożywcze, od cebuli po kapustę, i jest lekko zakrzywiony do kołyszącego się ruchu cięcia.
  • Nóż do obierania – mały nożyk z uchwytem mieszczącym się w dłoni, do obierania i przycinania owoców i warzyw.
  • Nóż uniwersalny – z dłuższym ostrzem niż nożyk do obierania, poradzi sobie z większością codziennych prac, takich jak krojenie papryki lub cukinii.
  • Nóż do wykrawania – ostrza różnią się długością w przypadku tego typu noża, ale nie są tak głębokie jak nóż szefa kuchni.
  • Nóż do chleba – ząbkowane ostrze o długości około 20 cm powinno wystarczyć do przecięcia świeżo upieczonego bochenka.

ANATOMIA NOŻA

Ostrza.

Najbardzej cenione są noże kute. Kute ostrza są często cięższe i droższe niż te z produkcji matrycowej. Kucie może poprawić siłę, ale jeśli jest źle wykonane, korzyść jest znikoma.

Obszar między ostrzem a rękojeścią.

Często jest wykonany z grubszego kawałka stali. Duży zagłówek zapobiegnie przesuwaniu się palców do przodu na ostrzu, ale może utrudnić wyostrzenie ostrza do piętki.

Obcas lub spód.

Obcas lub spód to dno ostrza w pobliżu rękojeści noża. Niektóre noże mają piętę, która jest spiczasta lub skierowana do tyłu i może zranić palec wskazujący, jeśli naciskasz na nóż bez ochrony dużego zagłębienia. Jeśli twój nóż ma jedno z nich, pamiętaj, że dobrze naostrzony nóż wymaga mniejszego nacisku.

Ząbkowane i gładkie ostrza.

Ostrość ząbkowanego ostrza jest dość spójna przez cały okres użytkowania, ponieważ nie można go ostrzyć. Ząbkowane ostrza są łatwiejsze w użyciu do krojenia przedmiotów o gładkich skórkach, takich jak pomidory. Ostrze o prostym ostrzu można wyostrzyć, aby kroić nim bardziej bez wysiłku niż ząbkowanym ostrzem, ale ostrość będzie się pogarszać z czasem, dopóki nie wyostrzysz go ponownie.

Tang

Jest to kontynuacja ostrza, które biegnie wewnątrz rączki. Pełen tang, w którym wypustka dociera do końca rączki, mówi się, że zapewnia lepszą wytrzymałość, ale wydajność noża nie jest od tego zależna. Nity w rączce sugerują pełny trzask, ale niektóre modele bez pełnych zaczepów mają nity tylko na pokaz.

Zaoszczędzisz sporo pieniędzy na drogich nożach kuchennych, robiąc zakupy online. Często opłaca się kupować noże kuchenne w zestawach.

Jaki więc powinien być dobry nóż kuchenny? Przede wszystkim ostry i wygodny w użyciu. Waga noża i konstrukcja jego uchwytu mogą mieć wiele wspólnego z komfortem, ale w przypadku większych ostrzy szefowie kuchni mówią o równowadze, wyważeniu. Jest to dość subiektywne, ale możesz poczuć równowagę, trzymając nóż lekko w dłoni – ale wystarczająco ciasno, aby nie upuścić go – z palcem wskazującym ustawionym tuż za zagłówkiem. Przytrzymaj i zadaj sobie serię pytań:

Czy nóż szefa kuchni ma odpowiednią wagę i długość? Wiele drogich noży jest ciężkich i łatwo jest zrównać wagę z jakością. Jednakże ciężkie noże z grubymi ostrzami są trudniejsze do cięcia twardych produktów niż lżejsze. Większość noży kucharskich ma ostrze o długości 15 cm lub 20 cm, więc wybierz długość odpowiednią dla siebie. Czy nóż szefa kuchni jest dobrze wyważony, czy też ostrze lub rączka zaciskają ręce? Walka z grawitacją ze źle wyważonym nożem może być męcząca. Idealnie, nóż nie powinien próbować przechylić do przodu lub do tyłu za dużo, lub przewrócić na boki.

Czy uchwyt jest wygodny? Sprawdź, czy jest to odpowiednia długość dla Twojej dłoni i zastanów się, czy modne detale stylistyczne mogą sprawić, że Twoja ręka będzie bolała. Noże ze stali nierdzewnej mogą być atrakcyjne, ale są trudniejsze do uchwycenia mokrymi dłońmi niż noże z plastikowymi lub drewnianymi uchwytami. Teksturowane uchwyty są łatwiejsze do uchwycenia niż ich gładkie odpowiedniki. Jeśli często myjesz ręce podczas gotowania, ale nie zawsze potrzebujesz czasu na wyschnięcie, teksturowany uchwyt może zmniejszyć ryzyko zsunięcia się dłoni. Na koniec należy rozważyć wybór noża z osłoną tarczy na uchwycie lub podpórką na ostrzu. Pomagają one powstrzymać palce przed wysunięciem się do przodu podczas siekania.

Jak przechowywać i pielęgnować noże kuchenne? Dobrym wyborem jest przechowywanie noży w bloku lub na listwie magnetycznej; przechowywanie noży w szufladzie, gdzie ostrza obijają się o siebie, może je szybko stępić, jesteśmy też bardziej narażeni na skaleczenie dłoni.  Nie ma sztywnych zasad dotyczących tego, jakie pokarmy powinieneś i czego nie powinno się wycinać przy pomocy poszczególnych noży – zależy to wyłącznie od Ciebie.

Zostaw komentarz

Your name
Your email address
Website URL
Comment